luni, 11 iunie 2012

Mario Vargas Llosa - Elogiu mamei vitrege

 Mario Vargas Llosa, "Elogiu mamei vitrege", Humanitas, 2011


(eu am citit de fapt o editie mai veche si mai proasta, cu greseli de ortografie - Editura Sfynx, 1991)

Dona Lucrecia si Don Rigoberto, cuplu de varsta mijlocie, traiesc, ca sa il citez iarasi pe Hasdeu, "un adevărat paradis al lui Mahomet, redus la o singură hurie". De data asta chiar e numai o singura hurie, caci Lucrecia are exclusivitate asupra simturilor si sentimentelor sotului sau, nu numai in realitate ci si in fanteziile lui, intercalate ca povestiri independente - inspirate de tablouri celebre, caci Don Rigoberto avea o vasta colectie de arta erotica (cica in unele editii ale cartii apar si tablourile inspiratoare). In atmosfera aceea suprasaturata de senzualitate, Fonchito, copilul(*) al lui Don Rigoberto, "ingeras" cu bucle aurii, pare sa dezvolte o adevarata obsesie erotica precoce pentru mama sa vitrega, pe care o imbratiseaza si saruta cu aviditate si o urmareste pe furis cand face baie. Poate de aceea mi s-a parut atat de disturbing,  mult mai mult decat Lolita, pt ca aici copilul nu este victima inocenta - nici macar victima nu tocmai inocenta, ca Lolita - ci "agresorul", initiatorul avansurilor erotice. Lucrecia e initial incantata si induiosata de iubirea fiului vitreg, apoi cand realizeaza de ce fel de iubire e vorba nu stie cum sa il descurajeze, apoi...

[spoiler] Sfarsitul (epilogul) mi s-a parut foarte neconvingator: nu e cu putinta ca tot comportamentul copilului sa fi fost doar teatru menit sa isi faca tatal sa o alunge pe mama vitrega, nu si-ar fi putut juca rolul fara o atractie reala - pe de alta parte nu e cu putinta nici varianta ca fiul sa nu stie ca face ceva interzis si sa ii puna tatalui intrebarile alea si sa ii prezinte acel "elogiu mamei vitrege" cu deplina nevinovatie. Oricum ai lua-o, psihologia copilului nu e verosimila. Dar in sfarsit, nu e o carte realista. [end spoiler]

Nu prea imi vine sa o recomand, oricat de mare scriitor e Llosa, nu numai pt tema foarte disturbing - pedofilie + incest - dar nici nu cred ca sunteti amatori de descrieri cu lux de amanunte ale actului defecatiei sau taierii parului din nas si urechi (nu imi dau seama daca Llosa si-a propus sa demonstreze ca poate face arta din orice sau pur si simplu acolo isi rade de noi, cititorii). Pe de alta parte, citind-o la scurta vreme dupa Platforma lui Houellebecq, simti diferenta: ambele sunt la fel de apte sa scandalizeze latura mea "burgheza", dar numai unul dintre ei, Llosa, e artist. Un fragment din cea mai weird fantezie a lui Don Rigoberto, impreuna cu pictura inspiratoare, gasiti aici - citindu-l va puteti lamuri daca Elogiu mamei vitrege este pentru voi sau nu...

---------------
* Nu e un adolescent ci chiar un copil - nu se precizeaza varsta dar ni se spune ca abia a avut prima comuniune, traditie catolica ce in mod obisnuit are loc la 7-8 ani.

4 comentarii:

  1. Mie Llosa mi se pare impecabil de la un capăt la altul.

    Am citit acum câțiva ani cartea, ca atare nu pot să vin cu argumente concrete, dar știu că la momentul respectiv m-a convins și m-a răvășit (Întâmplător, aseară am revăzut filmul La luna, de Bertolucci, care tratează aceeași temă a incestului - doar că aici era vorba de mamă naturală).

    De altfel, cred că ar trebui să citești și Caietele lui don Rigoberto - semi-continuare - care e mult mai bine construită. E și puțin mai pretențioasă, pentru că în mare este vorba de reverii erotice ale lui don Rigoberto, care au destul de multe trimiteri culturale, unele putând fi relativ greoaie.

    Eu aș recomanda cu toată inima cartea asta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am început cu Caitele lui Don Rigoberto și am fost peste poate de încântată să descopăr o carte cu tentă erotică, dar una cât se poate de bine scrisă. Da, Elogiul e puțin mai șocant, dar are Llosa un fel de a descrie situația care nu doar că nu te oripilează, ci te ține acolo, cu sufletul la gură.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, cred ca ar trebui sa citesc si eu Caitele lui Don Rigoberto - sper ca e despre reveriile lui Don Rigoberto dar nu si despre toaleta lui Don Rigoberto. Desi Don Rigoberto mi s-a parut personajul cel mai neatragator dintre cei 3 (dar fanteziile lui in general mi-au placut).

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiti daca picturile au fost inserate din vointa scriitorului ??

    RăspundețiȘtergere