luni, 13 martie 2017

A. P. Cehov - Logodnica. Schite si povestiri

A. P. Cehov, "Logodnica. Schițe și povestiri", Polirom, 2013, colecția Top 10+ 

Unele sunt schițe rapide, crochiuri, mici scene din comedia umană; altele, mai lungi, urmăresc transformarea în timp a personajelor și situațiilor. Avem personaje din toate mediile, de la familii de moșieri în care fetele citesc, cântă la pian, dansează, sunt curtate, primesc cereri în căsătorie pe care uneori le refuză ca să plece să studieze la Moscova sau Petersburg - la familii de țărani săraci în care fetele sunt măritate abia intrate în adolescență, cu bărbați aleși de familie, mai avuți, mai trecuți, necunoscuți pentru ele și se trezesc cu copii pe când mai sunt ele însele copii ("În râpă"). Și treptele intermediare: industriași, medici, profesori,  funcționari, negustori de la țară etc. Toate astea împreună alcătuiesc portretul Rusiei țariste pe la 1900, aflată fără să o știe în ultimii ei ani.

Doi prieteni din copilărie se revăd, se îmbrățișează cu căldură, rememorează trecutul, până când unul din ei, funcționar mărunt, află că celălalt e mare consilier de stat și devine brusc umil, respectuos, spre neplăcerea vechiului prieten. O mamă, femeie de la țară, e intimidată, stingherită în fața fiului ei ajuns "preasfințit" ierarh al bisericii; nu mai îndrăznește să-i zică "tu", ci "dumneata", spre tristețea "preasfințitului", care o aude vorbind mai liber, mai în largul ei, cu subalternii lui. Un țăran e trimis în judecată că a deșurubat o piuliță de la calea ferată, ca s-o pună greutate la undiță; e nedumerit că se face caz de atâta lucru, că doar așa fac toți din sat. O fabrică unde se lucrează zi și noapte, pe schimburi, pare noaptea un adevărat infern; proprietara (moștenitoarea) ei e o tânără bolnavă, pe care atmosfera nesănătoasă a fabricii pare că o apasă.

Cea mai surprinzătoare e "Călugărul negru". Un tânăr doctorand, cu o carieră universitară începută promițător, pleacă în vacanță la moșia unor vechi prieteni. Totul începe aparent sub cele mai bune auspicii: omul e plin de energie,  entuziasm, poftă de viață; totul îl încântă: primăvara, florile, natura, primirea caldă a prietenilor. Muncește la teza de doctorat, neobosit, parcă n-ar mai avea nevoie de somn. În starea asta de surescitare și entuziasm generalizat, se îndrăgostește de fiica gazdei, pe care o știuse copil și o găsește domnișoară - și o cere în căsătorie. Chiar înainte se întâmplă ceva ce m-a surprins total la un scriitor realist ca Cehov: [spoiler] îi apare un călugăr care îi spune că e un ales, unul dintre oamenii de seamă ai lumii. Călugărul îi apare și alte dăți, să îl încurajeze, până când soția îl surprinde vorbind cu fotoliul gol și devine clar că am urmărit instalarea unei boli psihice - bănuiesc că e vorba de psihoza maniaco-depresivă (bipolară). Căci după ce soția îl face să se trateze, viziunile dispar, dar dispar și pofta de viață, energia, entuziasmul... devine alt om, plictisit, prost dispus, irascibil, ostil apropiaților care prin grija lor l-au transformat dintr-un nebun inspirat într-un mediocru nefericit... [end spoiler]

Cea mai bună povestire din volum mi s-a părut "În râpă".  O familie de negustori, bogătanii satului, își însoară feciorul tomnatec de 27 de ani, ca să fie în rând cu lumea, cu o fată aleasă de ei - îi găsesc una sărăcuță, frumușică și "foarte tânără, aproape o fetița, cu sânii abia mijind, dar de cununat se putea cununa, fiindcă avea vârsta", speriată de soțul ei și de lumea în care a ajuns, noua ei familie. Foarte curând, spre bucuria ei, rămâne ca și văduvă, soțul plecându-i la oraș; dar rămăsese deja însărcinată și curând  devine și mamă. Avertisment: povestirea conține unul dintre cele mai monstruoase și revoltătoare acte de cruzime citite de mine într-o carte.

Apropo, librăria Libris are 25% reducere la cărțile din colecția Top 10+ a editurii Polirom, deci și cartea asta, si alte cărți de Cehov (povestiri și teatru: Pescarusul. Unchiul Vanea și Livada de visini. Trei surori), dar și cărțile multor altor autori consacrați, clasici sau contemporani, pot fi cumpărate la prețuri gen 12 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu