Toate cele de mai sus ?
Niciuna din cele de mai sus?
E pur si simplu o lume de cosmar, creata de o imaginatie dezlantuita, pe cat de bogata pe atat de bolnava; ale carei creatii, ulterior, autorul a incercat sa le insaileze intr-o poveste SF unitara, dar nu a prea reusit. Povestea SF nu are prea multa coerenta si logica, explicatiile finale care trebuiau sa lege si sa explice totul nu prea reusesc, nu prea stau in picioare; dar imaginatia e impresionanta, te face sa te gandesti la Hieronymus Bosch...
Poate un pic si la Pieter Bruegel cel batran, in partea cu multimea petrecareata din Orasul Serbarilor, oras aflat intr-o continua petrecere, in care zilnic sunt praznice, baluri mascate si focuri de artificii, in care dirijabile imprastie mereu din cer o ploaie de confetti si serpentine. Dar cruzimea si suferinta se ascund chiar si sub aparentele cele mai inocente si vesele: mastile, dansurile, procesiunile, muzica pot fi capcane mortale; focurile de artifcii subacvatice sunt obtinute prin explozia unor pesti luminiscenti care presara cu maruntaiele lor fundul lacului...
Mai intalnim rauri si mari de pitici care poarta corabiile pe palme, dar care, irascibili si schimbatori ca marea, pot la manie sa le rastoarne si sa le sfasie pasagerii; in aceste "mari" se scufunda fetite orfane de 10-12 ani ca sa culeaga perlele ce le cresc pe corp ca excrescente tumorale, luandu-le astfel viata si riscandu-si viata proprie. Sau simbio, asceti care au renuntat la orice functie corporala "impura", si-au atrofiat voluntar mainile, si-au distrus ochii si gura - si s-au legat printr-un fel de cordon ombilical de cate un alt om pe care il calaresc si il folosesc sa le inlocuiasca functiile biologice pierdute. Sau preotese venusiene enorm de obeze, ca acele Venus preistorice, a caror imbratisare si transpiratie febrila poate reda tineretea si pe care "pestii" lor le imbolnavesc la comanda in acest scop. Si multe altele... si dupa cum vedeti, peste tot dai de cruzime si suferinta, in relatiile interumane sau inter-specii.
Am citit-o intr-o singura zi, de pe la 2 pana pe la 10 seara, imediat dupa ce citisem recomandarea lui dragos de la chestii livresti, si as recomanda-o la randul meu, dar nu stiu unde o mai puteti gasi, probabil numai prin anticariate si pe net.
ma bucur ca ti-a placut! da, nu e cel mai bun brussolo, dar e "gen" :)
RăspundețiȘtergereDar care e cel mai bun Brussolo ? Ca mai vreau :)
RăspundețiȘtergere(Nu mai citisem nimic de el)
mie mi-a placut febra (a fost prima). si mai era una tare, krucifix.
RăspundețiȘtergereserge brussolo e unul din putinii autori care imi plac regardless. din pacate nu prea e tradus in engleza, nu stiu de ce. asa ca tre sa ma multumesc cu ce e tradus in romana (sunt prea lenes sa imi refac franceza). vezi ca sunt niste brussolo mai vechi traduse in ro., cred ca de catre nemira, anii '90. nu stiu daca sunt aceleasi, dar nu ar fi rau a comparative approach.
RăspundețiȘtergere