miercuri, 15 februarie 2017

Philip Roth - The Human Stain - Pata umana

Philip Roth, "The Human Stain"
Eu am citit-o în engleză, dar e tradusă:
Philip Roth , "Pata umana", Polirom

Un bătrân profesor universitar de limbă și literatură greacă și latină, fost decan, cade victimă corectitudinii politice când întreabă dacă doi studenți care nu călcaseră deloc pe la cursuri "există sau sunt stafii?" Problema e ca "stafii" ("spooks") avea și sensul peiorativ de negri - si din asta cariera lui se prăbușeste: comisii, anchete, interogatorii... sub toata presiunea psihică, soția lui moare pe neașteptate, iar el demisionează și se izolează, trăind pentru un singur scop: să se răzbune scriind o carte în care să-și pună toată furia și revolta împotriva nedereptății ce i s-a făcut și a colegilor ingrați, intriganți sau lași.

Asta până când în viața lui apare o schimbare care îl face să vadă totul într-o altă perspectivă, să vadă prăbusirea carierei, pierderea "respectabilității", ca un avantaj, o eliberare de răspunderi și o licență de a își trăi ultimii ani  după plac: "și-a găsit jumătatea", vorba unui banc de pe Facebook, adică intră într-o relație cu o femeie care are jumatate din vârsta lui ! Care pe deasupra e și femeie de serviciu, chiar la universitatea unde lucrase ! Din nou îl paște un scandal, dar de data asta nu se lasă tulburat, nici când copiii lui, oameni maturi, îl blamează și se îndepărtează de el: prea e fericit cu ea ca să poată renunța, chiar și de dragul fiicei celei mai dragi. Alături de "Voluptas" (cum o alintă bătrânul clasicist) i se pare că și-a regăsit tinerețea (cu viagra, desigur).

Abia în capitolul II aflâm - atentie, spoiler ! - un lucru care în același timp îl disculpă complet pe batrânul profesor Silk de suspiciunea de rasism și face ca cele întâmplate să apară nu ca o nedreptate, ci ca justitie poetică, un fel de karma: Coleman Silk era el însusi un pic negru ! Se trăgea dintr-o familie de mulatri, cu tenul atât de deschis că puteau trece drept greci sau arabi, dar care, în societatea americană a anilor '40-'50, bazată pe "one drop rule", erau indiscutabil "Negroes". Tânărul, înzestratul și ambițiosul Coleman nu vrea să lase societatea să îl închidă în acea cutiuță, retezându-i șansele, așa că, în timp ce fratele lui luptă pentru civil rights, el o ia pe scurtătură: pentru a face carieră si a trăi o viață normală de alb,  rupe legatura cu familia lui și lasă să se înțeleagă (apoi ajunge s-o spună el însusi) că ar fi evreu (sefard, presupun) - explicație a tenului lui măslinu.
[end spoiler]

Cartea mi-a plăcut mai mult decât Complexul lui Portnoy, singura altă carte de Philip Roth citită de mine. Există si un film cu Nicole Kidman si Anthony Hopkins în rolurile principale, dar, ca de cele mai multe ori, cartea e mai bună ca filmul (eu am văzut filmul întâi).

Găsiți cartea fie la librăria Libris (unde transportul e gratis), fie la librăria Elefant (unde azi, miercuri 15 feb. au reducere 50% la toate cărțile cu codul BOOKS50) și unde e și ca ebook. Iar în engleză o găsiți la Amazon, și în format hardcover și paperback și electronic pentru Kindle:

Un comentariu:

  1. Numele meu este Darci Lyne. Aceasta este o zi foarte fericită din viața mea datorită ajutorului pe care mi l-a oferit dr .nosakhare pentru a mă ajuta să-mi recuperez fostul soț cu vraja sa de dragoste și magie. Am fost căsătorit de 6 ani și a fost atât de groaznic pentru că soțul meu a înșelat cu adevărat și a căutat un divorț, dar când am întâlnit pe e-mail Dr..nosakhare pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recupereze și să ajute repara relația și face oamenii fericiți în relația lor. Mi-am explicat situația și apoi am căutat ajutorul lui, dar spre marea mea surpriză, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și că acum sărbătoresc, pentru că soțul meu s-a schimbat total în bine. Întotdeauna vrea să fie alături de mine și nu poate face nimic fără prezentul meu. Mă bucur cu adevărat căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe Internet, deoarece Dr..nosakhare este un adevărat rol de vrăji. NEVOIE DE AJUTOR? A LUA LEGATURA
      -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    îl puteți adăuga și pe aplicația Whats: +2349083639501
    El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta. Și este perfectă și în relația ta.
    îți dorești fostul înapoi?
    vrei o vraja de dragoste pentru un nou iubit?
    Soluție de problemă pentru copii?
    Soluție de problemă financiară?
    Erectie slabă și ejaculare rapidă?
    soluția la boli și boli ale organismului
    Toate tipurile de soluții de problemă prin astrologie?
    Soluția problemei divorțului?

    RăspundețiȘtergere