marți, 27 octombrie 2015

Stephen King - JFK 11.22.63


Stephen King, "JFK. 11.22.63", Nemira, 2014

Un om obisnuit, profesor de engleza, e scos din viata lui obisnuita cand afla de un portal in timp, care il duce in anul 1958. Incearca sa indrepte trecutul: intai istoria mica - un accident, o crima - apoi istoria mare: sa impiedice asasinarea lui Kennedy. Problema e ca trecutul nu vrea sa fie schimbat si opune rezistenta, cu atat mai mare cu cat schimbarea ar fi mai mare: o serie de coincidente nefaste, de ghinioane, de accidente lucreaza impotriva personajului.

Ca sa-l salveze pe Kennedy, trebuie sa traiasca 5 ani in trecut, pana in 1963 - prilej pentru King sa ne transpuna in acea epoca dinainte de revolutia culturala / sexuala / a civil rights care a schimbat America si lumea. O epoca cu alte reguli, alte libertati si alte interdictii. O epoca in care puteai sa porti pistol (nu-ti trebuia vreun act la cumparare), dar nu puteai sa porti par lung ca profesor de liceu; in care puteai fuma oriunde (in autobuz de pilda), dar nu puteai ramane peste noapte la iubita ta, ca o compromiteai. O epoca cu miros mai urat, dar cu gust mai bun, daca e sa-l credem pe King. In asteptarea momentului crucial, personajul se integreaza perfect in viata obisnuita a unui orasel idilic de provincie - atat de bine, ca n-ar mai vrea sa se intoarca in zilele noastre. Acolo isi intalneste si sufletul pereche - insa situatia si misiunea lui il obliga la o multime de rezerve si minciuni care se acumuleaza intre ei.

Nu e horror. Are cateva scene f. violente - un tata isi omoara copiii cu un ciocan, un sot isi mutileaza sotia cu un cutit - dar accentul nu cade pe ele, nici macar pe evenimentul istoric din titlu, ci pe viata de zi cu zi din America acelor ani, reconstituita de King cu minutie si nostalgie. Kennedy nici nu apare ca personaj, decat intr-o scurta convorbire telefonica si in aparitii TV; in schimb, asasinul sau, Oswald, e urmarit pas cu pas: il vedem in locuinta sa mizera, expunandu-si ideile bizare (de stanga - nu stiusem ca individul a stat o vreme in URSS, de unde s-a intors cu o sotie rusoaica), batandu-si sotia, dezmierdandu-si fetita, incasand neputincios morala mamei sale cicalitoare. Si aici Stephen King pare sa se fi documentat f. minutios si dozeaza cu grija, evitand si excesul de umanizare, si cel de demonizare neverosimila.

Mai multe gasiti in recenzia lui Cinabru, care mi-a trezit interesul - mie care nu mai citisem nimic de Stephen King. Nu e must read decat daca va fascineaza cazul Kennedy sau America anilor '50, insa daca, la fel ca mine, ati tot auzit de King, sunteti un pic curiosi, dar nu va prea atrage horror-ul, puteti incerca asta. Cartea o gasiti de vanzare pe site-ul editurii Nemira (sau la libraria Libris, sau la libraria Elefant), sau, daca preferati originalul in engleza, la Amazon (inclusiv ebook Kindle).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu