joi, 27 martie 2014

Adrian Telespan - Cimitirul

Adrian Telespan, ”Cimitirul”, Editura Herg Benet, 2013

Cum naiba a ajuns cartea asta  Cea mai bună carte românească din 2013 la Bookaholic  si la Hyperliteratura? O fi a pus autorul link-ul pe Facebook sau pe vreun site LGBT si i-au votat-o toti prietenii ? Ca altfel nu-mi explic! Chiar nu inteleg ce a putut placea atat de mult atator oameni !

Personajul-narator, un emigrant gay care vorbeste tot timpul ca si carciumarul lui Svejk ? Si nu va asteptati la creativitatea verbala a lui Creanga din povestea... aia. E repetitiv si monoton: insereaza random ”p...” sau ”c....” in cam fiecare fraza - daca ai da in Word replace ”p....” cu spatiu in tot textul nu s-ar prea pierde nimic din sens.

Povestea - mai bine zis povestile care nu se leaga ? Pe deoparte povestea naratorului, viata lui cotidiana banala punctata doar de aventurile lui erotice gay povestite mult prea explicit, pe de alta povestile senzationale gen tabloid ale clientilor si colegilor de la cimitirul unde lucreaza.

Filozofeala, textele automotivationale ? Mult, mult bla-bla. Unele chestii valabile, dar banale, truisme pe care f. probabil le-ai mai auzit si in alta parte, altele originale dar aberante, in special cugetarile despre religie, dar nu numai, si alea despre depresivi de pilda.

Scenele de sex gay ultra-explicite? Mie alea mi-au displacut poate cel mai mult. Oricat de open minded ai fi - cat de open minded (sau nu?) sunt eu vedeti aici - cred ca e greu sa nu ai o reactie instinctiva de repulsie cand ti se povesteste in detaliu [spoiler! nu cititi la sau inainte de masa!] cum se ling in c.. . Culmea e ca naratorului i se face greata cand partenerul pe care il lingea ii spune ca  obisnuia sa-si bage acolo ciocolata! [end spoiler]

Bine, cartea e totusi pasabila (dovada faptul ca am terminat-o, n-am abandonat-o), dar nu recomandabila. Daca chiar vreti ceva in genul asta, mai bine Dona Juana de Lorena Lupu (din categoria gay) sau Soseaua Catelu de Alina Nedelea (din categoria autofictiune in stil colocvial, fara fasoane).

Cu ocazia asta, salut redeschiderea blogului "teroristei" luciat, care a fost multa vreme cel mai bun blog romanesc de carti - ii doresc sa fie iarasi ce a fost si mai mult decat atat! Chiar as vrea sa stiu parerea "teroristei" despre cartea asta... Intuitia imi spune ca probabil nu ar coincide cu "vox populi". Poate ca nu ar fi atat de drastica, dar mai ca as baga mana in foc ca nu ar proclama-o cea mai buna din 2013! As vrea sa stiu care sunt in opinia ei cele mai bune carti romanesti din 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu