vineri, 28 februarie 2014

Jonathan Haidt - The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion


 The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion - Jonathan Haidt

Recomandata in special celor care se ambaleaza in discutiile despre Politica sau Religie si care nu pricep de ce "ceilalti" tot nu pricep, in ciuda tuturor argumentelor. Multe discutiile interminabile din internet(pe bloguri, forumuri si nu numai) sunt ilustrative pt teza cartii.

Pt unii problema raului se pune in termenii "Are cineva de suferit?" Nu si pt altii, pt care unele lucruri sunt urate, degradante chiar daca nu fac rau celorlalti. Dupa Haidt, conceptia primilor e tipica pt intelectualii din Occident, a celorlalti pt restul omenirii.

J. Haidt zice ca, pt majoritatea oamenilor/societatilor, etica/moralitatea are 6 fundamente:

1. Care/harm
2. Fairness/cheating (Justice)
3. Liberty/oppression
4. Loyalty/betrayal (to your group, family, nation)
5. Authority/subversion for tradition and legitimate authority (Respect)
6. Sanctity/degradation, avoiding disgusting things, foods, actions (Purity)

Dar, de obicei, intelectualii occidentali se ghideaza cam numai dupa primele 3. Totusi nu sunt total insensibili la celelalte. Pt a testa asta, a facut un chestionar cu diverse cazuri extreme in care nobody was harmed - chestii de genul:
- Un tip penetreaza sexual un pui decongelat, apoi il spala bine, il gateste si il mananca.
- Un caine e calcat de o masina; stapanii lui il gatesc si il mananca.
- Un frate si o sora, ambii majori, fac sex protejat, consensual.
si altele de acelasi gen, intreband daca respectivele actiuni sunt ok sau nu si de ce. Voi ce ziceti ?

Cu ocazia asta a constatat ca, in asemenea chestiuni, oamenii decid spontan, intuitiv, "visceral", ratiunea venind abia apoi sa justifice raspunsul - mai bine zis sa caute justificari pt raspuns. Dupa el, in cazurile astea, ratiunea e un avocat, nu un judecator (de aici impenetrabilitatea la argumentele partii adverse).

Haidt spune ca ultimele 3 fundamente - loialitatea, respectul fata de autoritate, religiozitatea/puritatea - au fost selectate de evolutie pentru ca au favorizat coeziunea grupului (trib, natiune) si astfel au contribuit la succesul lui; de aceea se regasesc la cea mai mare parte a omenirii. Da, in opinia lui, evolutia a favorizat religiozitatea!

Mai spune ca oamenii sunt "90% chimp & 10% bee" (de multe ori foloseste metafore de-astea ilustrative), ca au o inclinatie naturala pentru cooperare si solidaritatea de grup, ceea ce genereaza spontan altruism - dar si sovinism fata de outsideri.

Este must read - o carte care te pune serios pe ganduri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu