vineri, 31 ianuarie 2014

Cartile din 2013 - 10 recomandari

Acestea sunt recomandarile mele, alese dintre lecturile din 2013, pentru "biblioteca bloggerului", la initiativa lui chinezu. Nu sunt in ordinea preferintei, le-am grupat mai mult tematic.

1. Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieţi spusă de contemporani (volum editat de Cătălin Cioabă) Colectia asta de marturii disparate ale contemporanilor lui, de la nume ilustre ca Ioan Slavici pana la ilustri necunoscuti al caror destin s-a intersectat  incidental cu al poetului, portret compozit facut din cioburi de oglinzi,  mi se pare mai interesanta, mai autentica decat orice alta carte despre Eminescu citita de mine si captivanta ca un roman.



2. The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion - Jonathan Haidt
O carte de psihologie f. interesanta, te pune serios pe ganduri. Recomandata in special celor care se ambaleaza in discutiile despre politica sau religie si care nu pricep de ce "ceilalti" tot nu pricep, in ciuda tuturor argumentelor. Mai multe despre ea, probabil, intr-un post viitor - pana atunci, vedeti ce spune  Jonathan Haidt la Ted Talk.



3. Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions - Dan Ariely
4. The Upside of Irrationality: The Unexpected Benefits of Defying Logic at Work and at Home  - Dan Ariely
Tot carti de psihologie care te pun pe ganduri. Psihologul Dan Ariely a imaginat tot felul de experimente nastrusnice care sa evidentieze "The Hidden Forces That Shape Our Decisions". Pentru a va face o idee, vedeti ce spune Dan Ariely la Ted Talk - sau vedeti A Taste of Irrationality , ebook gratuit cu extrase din cele doua.


5. Jurnalul Annei Frank - cred ca ar putea functiona, impreuna cu Jurnalul lui Mihail Sebastian, ca vaccin impotriva antisemitismului (daca ar fi aplicat din timp - primul  la 15, al doilea la 18 ani, sa zicem). Anne Frank e o [pre]adolescenta normala - inteligenta, cu talent si  aspiratii de scriitoare, dar in rest cu preocuparile normale ale varstei. Scrie si despre acestea (neintelegerile cu parintii, idila cu  baiatul celeilalte familii ascunse acolo), dar scrie mai ales despre viata de zi cu zi in ascunzatoare, de multe ori cu verva, umor si spirit satiric, facand caricaturi viguroase unora dintre colocatari. Toate astea contrasteaza cu tragismul situatiei lor si mai ales al deznodamantului stiut.

6. A Grief Observed - C.S. Lewis
C.S. Lewis, scriitor cunoscut ca apologet crestin (direct in Mere Christianity & The Screwtape Letters sau indirect in ciclul fantasy despre Narnia), a publicat (initial sub un pseudonim) aceasta marturie bulversant de sincera a unui suflet ravasit de durere, dupa pierderea sotiei mult iubite. Consemneaza acolo starile sufletesti prin care trece pe rand, dar si ganduri revoltate, uneori de-a dreptul blasfemiatoare - apoi treptat, impacarea cu situatia si cu Dumnezeu. Printre randuri inchegandu-se si portretul regretatei sale "H." (de fapt Joy), o femeie exceptionala - cei doi au fost eroii unei povesti de dragoste cu totul neobisnuite (poate voi scrie despre asta pe blogul vechi).

7. Till We Have Faces: A Myth Retold - C. S. Lewis
Se petrece in antichitate intr-un imaginar regat barbar in care ajung doar vagi ecouri ale culturii Greciei clasice. Eroina naratoare, cea mai mare, dar si cea mai putin atragatoare dintre fiicele regelui, nu este o privilegiata, in ciuda sangelui regal, presupus divin. Ignorata sau umilita (pe tema urateniei ei) de un tata tiranic, brutal, coleric (personaj foarte reusit), capata convingerea ca nu va fi niciodata iubita de un barbat si nu va avea niciodata familia ei, copii, asa ca isi redirectioneaza dragostea filiala spre inteleptul ei maestru grec si in rest revarsa tot preaplinul ei afectiv spre surioara cea mai mica si frumoasa. Iar dupa ce sora cea mica e ceruta ca jertfa de preotii teribilei zeite locale a fertilitatii, iubirea devotata a surorii mai mari e incercata prin foc si dovedita pe cat de totala, coplesitoare, pe atat de posesiva.

8. The Brides of Rollrock Island - Margo Lanagan
Tot un fel de mit repovestit: basmul stravechi cu femeia pasare sau zana pe care, ca sa o ai in puterea ta si s-o iei de sotie, trebuie sa-i furi si sa-i ascunzi vesmantul sau penajul. Doar ca aici nu sunt pasari ci foci, transformate de vrajitoarea Misskaella  in femei ideale, de o frumusete stranie, tandre, iubitoare, blande, supuse si triste, foarte triste, tanjind dupa lumea subacvatica. Inca o coincidenta, si aici avem ca eroina principala o fata uratica. Misskaella se simte exclusa in mica comunitate izolata de pe o insula si chiar in propria familie nu numai din cauza fizicului neatractiv, ci si pentru ca, de cand era mica, batranele satului au banuit, dupa semne de ele stiute, ca va fi vrajitoare. Revansa ei e sa-i faca pe barbatii care o ignorau sa se roage de ea  ca sa-si aiba femeia perfecta, iar pe femeile care o priveau de sus sa se simta la fel de sterse si neatragatoare pe langa femeile foci ca ea pe langa ele pe vremuri. Autoarea ne face sa empatizam si cu atata vreme nefericita Misskaella, si cu victimele rafinatei ei razbunari.

9. Cantec de gheata si foc ( A Song of Ice and Fire) - G.R.R. Martin
Cred ca e cartea ideala pentru a-i deschide unui adolescent apetitul pentru lectura. O citeste nepotul meu de 15 ani, care nu citea nimic inainte, dar o citeste si taica-meu la 70 de ani - chiar si-a xeroxat harta marita, ca sa poata urmari mai bine. E un fel de poveste pentru adulti. Pt adulti nu numai prin doza (poate exagerata) de sex si violenta, ci si prin faptul ca pe langa dragoni si vrajitoare avem intrigi (urzeli), lupte pentru putere, o multitudine de personaje pictate nu in alb si  negru ci in toate nuantele de gri si intorsaturi de situatie mereu surprinzatoare. O poveste lunga (5 volume groase), fara sfarsit - ar mai urma 2 volume inca nescrise - careia la o adica i-ai putea gasi destule minusuri, dar care te absoarbe de incepi sa te gandesti: oare cine va castiga jocul tronurilor ?

10. O mie si una de nopti (cred ca nu mai are nevoie de prezentare)

Alte carti citite in 2013:

Fictiune in romana:

Soseaua Catelu 42 - Alina Nedelea

Dona Juana - Lorena Lupu (despre care am scris)

Fictiune in engleza:

The Perks of Being a Wallflower (Jurnalul unui adolescent timid) - Stephen Chbosky

More Than This - Patrick Ness

That Hideous Strength - C.S. Lewis (asta nu mi-a placut)

Memorii:

Surprins de bucurie (Surprised by Joy) - C. S. Lewis

Lumea de ieri - Stefan Zweig

Memoriile unei fete cuminti - Simone de Beauvoir

Istorie:

Tragedia Germaniei. 1914-1945 - Lucian Boia
(mi-a confirmat ce intuisem in comentariile de la postarea lui capricornk13.)

Or mai fi fost poate si altele, dar acum nu imi amintesc. Si pe mine ma surprinde numarul relativ mic, in comparatie cu initiatorul bibliotecii, chinezu (al carui blog nu e despre carti) , Dragos de la chestii livresti, sau Diana de la Tara mea inventata.